Водич за Охрид-места за излегување и сместување


Охрид и неговото крајбрежје е неизбежен како во летните периоди така и за празници и продолжените викенди, кога сите ние крадеме од она малку слободно време за да уживаме во овој прекрасен град со душа стара повеќе од два милениуми.

Во било кој период од годината Охрид нуди можност да се наполнат батериите покрај езерското крајбрежје, да се посетат повторно Амфитеатарот, Св. Јован Канео, Св. Пантелејмон-Плаошник, Самуиловата тврдина, да се испие кафе во Liquid или на плоштадот и да се ужива во погледот кон езерото.

Дневниот и ноќниот живот во Охрид се поклопува во однос на местата кои се нудат. За дневно кафе препорачувам кафе Liquid, Kadmo, Cuba Libre или било кое од кафулињата на плоштад. Liquid и Kadmo се наоѓаат едно до друго во стариот дел до градот покрај езерото. Cuba Libre се наоѓа подалеку од централнотот подрачје, после мостот по шеталиштето кон х.Парк.

Ноќниот живот се сведува повеќе или помалку на дневниот, со тоа што нaјчесто во петок и сабота во кафе бар Duck има жива свирка и се прави добра атмосфера. Duck се наоѓа на самиот кеј. Кафе Liquid има жива свирка во четврток. Ноќниот бар Jazz In е секогаш добро место за оние кои сакаат џез, блуз и добра кул атмосфера до подоцнежни саати. Актуелна е и дискотека Парк која носи дј-и и која работи до подоцните саати. Во близина на Duck исто така е отворен Dublin pub во кој се нуди мезе и пијалок, актуелен е како за преку ден така и за ноќно излегување.

Доколку сте повеќе за кафеани и храна, ресторанот Belvedere (се наоѓа на почетокот на кејот, во дворот на киното) покрај тоа што нуди добра скара на жар и македонска кујна нуди и жива акустична музика - мелем за душа. Се пеат староградки охридски песни, скадарлија, песни по нарачка...Од рестораните за храна за препорака е Чврга (на крајот од кејот, близу х. Милениум), Далга (во стариот дел од градот), Момир (во стариот дел – малку поскап во однос на другите), Св Софија (пред црквата Св Софија). Малку подалеку од чаршијата, но вреди да се оди, е пицеријата Американо. Нуди пријатна атмосфера покрај камин и жива акустична музика за викенди. Овде мора да пробате Влашко сирење во грне и фурнаринки за мезе. Вкусни се и останатите мезиња во грне.

Пица за препорака има во Cosa Nostra, Leonardo, Big Blue (да се проба топено сирење).

Како препорака за сместување во период кога треба се да ви е на дофат, од споменици, стариот дел од градот, кејот, плоштадот, ноќниот и дневниот живот, во срцето на Охрид, на самата охридска чаршија се наоѓа Вила Гинек.


Градбата на оваа вила датира од далечната 1932 г кога била хотел Париз. Со заштитена архитектура од Завод за заштита на споменици и музеј Охрид и препознатлив изглед контурите од минатото се издигаат над охридскиот плоштад.
Реновирана со модерен внатрешен ентериер во јуни 2008 повторно се отвара за јавноста, за она за што се користела пред скоро еден век.

Вилата нуди сместување во соби. Собите се двокреветни, современо уредени, чисти и опремени со ТВ, клима, мини фрижидер, wireless Интернет, сопствено купатило. Преку ден се подготвува и бесплатно кафе и чај.

Поглед кон плоштадот и езерото од терасата во ходникот

Поглед кон чаршијата


Доколку сакате да сте во центарот на се што се случува, најблиску до се што треба да посетите и видите во Охрид, и воедно да имате удобно и пријатно сместување, Вила Гинек е вистинското место.



15 Responses to "Водич за Охрид-места за излегување и сместување"

MaG responded on November 26, 2008 at 1:56 PM #

Како редовен гостин во угостителските објекти во Охрид, морав да додадам според мене неправедно испуштени места: За рокери - Balance нуди одлични живи свирки во викендите; за шемаџии - Немо; а ресторан со највисоки стандарди на храна и послуга е во хотелот Millennium Palace; тука некаде е и Вила Св. Софија, со прекрасен топол амбиент и жива свирка. Толку од мене, поздрав ;-)

Ukion responded on November 27, 2008 at 1:27 AM #

Исто така мојте да ојте и до Лагадин и до Два бисери ресторанот за да к'сните нешtо поатрактивно од скара и тоа покрај езеро (само пат ве делит од водата :) )


Ама ако не сакате пат - да не прам муабет за Трпејца и за ресторанот Рибар кој се наоѓа на самиот брег од езерот, кулирање, пастрмче, поглед, ракивче со еден збор - романтика со прсти лижење. :)

Anonymous responded on December 6, 2008 at 7:01 AM #

Морам да се пожалам шо мојов коментар не влезе во главниот текст. Ретко кој читата коментари...

Anonymous responded on December 7, 2008 at 4:07 AM #

Fino smestuvanje, kako da iskontaktiram so Ginek?

Anonymous responded on December 7, 2008 at 4:08 AM #

PS. Dali ima mesto za Nova Godina??

MarMi responded on December 8, 2008 at 2:29 AM #

Информации и резервација за Вила Гинек може да добиете на следниот e-mail:

villaginek@hotmail.com

Anonymous responded on December 19, 2008 at 3:34 AM #

vrlo lepo. imate li informacije kolka je cena za novu godinu, u barove ili diskace, ili neki sajt sa te informacije?

Tonci

Anonymous responded on December 19, 2008 at 3:37 AM #

koja cena smestaj?

Anonymous responded on December 19, 2008 at 3:46 AM #

Има ли слободни соби? На емаилот никој не одговара, дали знете кој е сајтот - има ли сајт?

Столе - Ресен

MarMi responded on December 21, 2008 at 2:45 PM #

Tonci,
cena za Nova Godina po kafici e okolu 35 Eura (za Cafe Likvid 35-40, a i za ostanatite cenata e slicna)

Tel. za Vila Ginek: 389 46 252 860

Cena na smestuvanje za Vila Ginek e okolu 30 Eura (za tocna cena info na tel ili na mejlot pogore), no nemaat mesto za NG :( Nemaat seuste sajt.

Anonymous responded on December 25, 2008 at 2:30 AM #

jer moze se naci nesto jeftinije za novu godinu, mozda neki privatni smestaj za 8 dana (NG i bozik), (10-15 euro) ili mozda manje :). Hvala vam!

Sajt vam je superb. Mozda i razmislim za Berovsko jezero nekad :)

Goca

MarMi responded on December 25, 2008 at 1:57 PM #

Goca,
Eve eden dobar link so sliki i opisi za smestuvanje vo ohrid. Mislam deka ima izbor za site.

Ohrid Apartments

Mi se dopagjaat onie sto se vo stariot del od gradot.

Pri izborot vo stariot del od gradot vnimavajte da ne bidat mnogu visoko. Iako povisoko ima i poubav pogled, a ulickite se prekrasni, no za nekogo moze iskacuvanjeto da bide problem.
Povisoko moze da bide i pomirno, no se zavisi od ona sto go barate.

Eve i eden telefonski broj za sobi vo kukata na fam. Ciglovi:
389 46 264 604.
Kukata se naogja do crkvata Sv Sofija. Znaci ne mnogu visoko (na podnozjeto) vo stariot del od gradot i mnogu blisku do carsijata i kaficite. Smestuvanjeto e 7-10 eura po covek (direkno so niv ke dobiete potocna cena). Ima poseben vlez od delot vo koj ziveat vlasnicite na kukata i sobite se pristojni. Gazdite se mnogu ljubezni.

Se nadevam deka pomognav...

Anonymous responded on December 28, 2008 at 7:31 AM #

Сместувачките капацитети во ВИЛА ГИНЕК за новогодишните празници од 31.12.2008-02.01.2009 год. се целосно издадени.Цените се движат од 10-12 евра по лице или 20-25 евра по соба(двокреветна) во зависност од деновите на престој.За Божик,Стара Нова Година и Водици сеуште има слободни соби.
ВИЛА ГИНЕК ви ги честита престојните празници

Anonymous responded on November 13, 2009 at 7:21 AM #
This comment has been removed by a blog administrator.
Dejan responded on April 15, 2010 at 6:43 AM #

Доколку сте заитересирани за сместување во Вила Гинек за престојното лето 2010, Ве молиме контактирајте не на 00389 78 328274
или на mail: villaginek@hotmail.com.